Umeboši (slivky)
Umeboši sú plody (slivky) ovocného stromu ume. Usušená slivka. Slivky umeboši majú výnimočné a liečivé účinky.
Fermentáciou umeboši sliviek vzniká slano-kyslá prírodná voda, ktorej sa hovorí umeocot. Umeocot má síce v názve ocot, ale s klasickým octom nemá vôbec nič spoločného. Umeocot má chuť kyslú aj slanú a je oveľa zdravší, než klasický ocot.
Slivky umeboši sa zbierajú ako nezrelé plody, ktoré sa sušia na slnku niekoľko dní, potom sa spolu so soľou naložia do sudov. Pôsobením soli atlaku pustia šťavu. V sudoch sa nechávajú aspoň 6 mesiacov (niekedy dokonca až 7 rokov). Čím dlhšie sú naložené, tým sú účinnejšie. Zafarbené sú červenými listami rastliny Shizo /perilla čínska, bazalka/, preto im dodá vínovo červenú farbu. Ich chuť je výrazne slaná a kyslá, z dôvodu obsahu kyseliny citrónovej.
Liečivé účinky umeoctu a umeboši sliviek
Pomáhajú pri rôznych zdravotných problémoch
- zmierňujú pálenie záhy
- pomáhajú pri žalúdočných nevoľnostiach a podporuje trávenie
- pomáhajú pri otrave potravinami
- používajú sa pri horúčkach
- upravujú črevné problémy a buduje zdravú črevnú mikroflóru
- pomáhajú pri zápche, ale aj hnačke
- v krvi neutralizujú nadbytok cukru a alkoholu
- spomaľujú starnutie
(starnutie je proces oxidácie a práve umeboshi slivky majú antioxidačný účinok na náš organizmus)
- pomáhajú odstraňovať bolesti hlavy, migrény
- čistia krv
- pomáha pri detoxikácii
- odstraňujú plesne z tela
- eliminujú únavu, chránia telo pred vyčerpaním
- obnovujú vitalitu a posilňuje imunitu
- majú schopnosť ničiť mikróby
- majú antiseptické a antibiotické vlastnosti
Použitie
Zo sliviek Umeboshi sa dá vylúhovaním v horúcej vode zhotoviť výborný nápoj. Slivky sa dajú konzumovať aj priamo, no neodporúča sa konzumácia viac ako pol slivky tri krát týždenne. Vhodné sú aj do čaju, alebo do ryže.
Používame ich ako náhradu soli do polievky, pre svoju špecifickú slano-kyslú chuť.
Takto pripravená polievka je uzdravujúca.