Blog

Hurma kaki

14.11.2017
Hurma Kaki (Diospyros Kaki)
 
 
Hurma Kaki pochádza z Číny. Tvarom a farbou pripomína paradajku, no rastie na strome, ktorý môže dorásť až do výšky 15 metrov. Plody zrejú postupne, najskôr majú žltú, potom oranžovú až červenú farbu. Počas zrenia nie sú vhodné na konzumáciu kvôli trpkej chuti. Úplne dozrejú až v zime, keď zo stromu opadnú všetky listy a oni dostanú tú správnu silnú sladkú chuť, ktorá pripomína zmes melónu, marhule a jablka. Hurma Kaki obsahujú vodu, bielkoviny, sacharidy, vlákninu, minerály, vápnik, sodík, železo, horčík, kremík, draslík, fosfor, zinok, meď, mangán, betakarotén a vitamíny skupiny B, A a C. Majú antioxidačné a protirakovinové účinky a na organizmus pôsobia omladzujúco. Podporujú imunitu, krvotvorbu, detoxikáciu čriev od toxínov a chorobnej zápchy či hnačky. Normalizujú hladinu cukru v krvi, podporujú srdcovo-cievny systém, obličky a močový trakt. Dodávajú energiu a zaženú chuť na nezdravé sladkosti.
 
Podľa tradičnej čínskej dietiky majú sladkú a mierne trpkú chuť a ochladzujúcu povahu. Podporujú cirkuláciu energie qi v krvi a najmä v ušiach a nose. Detoxikujú pri nadmernom užití alkoholu, zastavujú smäd, potláčajú žalúdočný oheň (nadmerný hlad, chuť na ťažké a mastné jedlá, neustále vyjedanie). Je podporným prostriedkom pri úplavici s hlienovitou stolicou a nafúkovaní. Prirodzene sladkou chuťou podporuje správne funkcie sleziny a žalúdka. Sú vhodné aj pre celiatikov.
 
 
 
Nutričné hodnoty v 100g výrobku:
 
Energia v kj                1147
 
Energia v kcal             274
 
Bielkoviny                  1,38g
 
Uhľohydráty                73,43g
 
Tuky                           0,59g
 
Vláknina                     14,5g
 
Vitamín B2                 0,029mg
 
Sodík                         2mg
 
Sulfur dio                   10ppm
 
Železo                        0,74mg
 
Vápnik                        25mg
 
Draslík                        802mg
 
Horčík                         31mg
 
Fosfor                         81mg
 
Meď                            0,442mg
 
Mangán                      1,39mg
 
Zinok                          0,42mg
 
Hurmakaki ovocie zdroje