Hurma Kaki (Diospyros Kaki)
Hurma Kaki pochádza z Číny. Tvarom a farbou pripomína paradajku, no rastie na strome, ktorý môže dorásť až do výšky 15 metrov. Plody zrejú postupne, najskôr majú žltú, potom oranžovú až červenú farbu. Počas zrenia nie sú vhodné na konzumáciu kvôli trpkej chuti. Úplne dozrejú až v zime, keď zo stromu opadnú všetky listy a oni dostanú tú správnu silnú sladkú chuť, ktorá pripomína zmes melónu, marhule a jablka. Hurma Kaki obsahujú vodu, bielkoviny, sacharidy, vlákninu, minerály, vápnik, sodík, železo, horčík, kremík, draslík, fosfor, zinok, meď, mangán, betakarotén a vitamíny skupiny B, A a C. Majú antioxidačné a protirakovinové účinky a na organizmus pôsobia omladzujúco. Podporujú imunitu, krvotvorbu, detoxikáciu čriev od toxínov a chorobnej zápchy či hnačky. Normalizujú hladinu cukru v krvi, podporujú srdcovo-cievny systém, obličky a močový trakt. Dodávajú energiu a zaženú chuť na nezdravé sladkosti.
Podľa tradičnej čínskej dietiky majú sladkú a mierne trpkú chuť a ochladzujúcu povahu. Podporujú cirkuláciu energie qi v krvi a najmä v ušiach a nose. Detoxikujú pri nadmernom užití alkoholu, zastavujú smäd, potláčajú žalúdočný oheň (nadmerný hlad, chuť na ťažké a mastné jedlá, neustále vyjedanie). Je podporným prostriedkom pri úplavici s hlienovitou stolicou a nafúkovaní. Prirodzene sladkou chuťou podporuje správne funkcie sleziny a žalúdka. Sú vhodné aj pre celiatikov.
Nutričné hodnoty v 100g výrobku:
Energia v kj 1147
Energia v kcal 274
Bielkoviny 1,38g
Uhľohydráty 73,43g
Tuky 0,59g
Vláknina 14,5g
Vitamín B2 0,029mg
Sodík 2mg
Sulfur dio 10ppm
Železo 0,74mg
Vápnik 25mg
Draslík 802mg
Horčík 31mg
Fosfor 81mg
Meď 0,442mg
Mangán 1,39mg
Zinok 0,42mg