Bobkový list – Vavrín
Používa sa nielen na ochutenie jedál, ale aj na obklady na kĺby, zbavenie sa soli z tela,
sirup na kašeľ. Z bobkového listu sa pripravuje aj olej.
Gréci si bobkový list ctili a považovali ho za rastlinu boha Apolóna, ktorý mal na každej podobizni ovinutý veniec z vavrínových listov okolo hlavy.
Bobkový list nosili aj významní ľudia, napríklad aj Cézar, umelci, básnici.
V súčasnosti ho využívame ako koreninu.
Zdroje
Bobkové listy sú bohatým zdrojom blákniny, proteínov, sacharidov, tuku, vitamínov A, C a vitamíny skupiny B. Listy obsahujú kyselinu listovú, rovnako ako minerálne látky, vápnik, meď, železo, horčík, mangán, fosfor a zinok,
Obsahuje 3 percentá silíc, éterické oleje, triesloviny a horčíny.
Prospešný je najmä pri problémoch:
Bolestiach sedacieho nervu
Bolestiach krížov, kostí
Pri reume a artritíde
Podporuje trávenia a chuť do jedla
Priaznivo ovplyvňuje dnu
Zmierňuje opuchy
Má protizápalové a dezinfekčné účinky
Pôsobí ako sedatívum
Zlepšuje prekrvenie mozgu, organizmu
Znižuje hladinu cukru v krvi
Je účinný pri MIGRÉNE
Podporuje pamäť, koncentráciu a sústredenie
Navodzuje dobrý spánok
Upokojuje nervový systém
Má protizápalové účinky
Pôsobí ako protijed na mnohé jedy
Moliam znemožňuje poškodzovať skvosty spomedzi oblečenia
Z bobkového listu sa dá pripraviť:
Sirup na kašeľ
250ml citrónovej šťavy rozpustite 500g cukru a pridáte 15 ks bobkového listu.
Varte asi 1 hodinu, kým nevznikne hustá konzistencia, podobná medu. Bobkový list vyberte a masu nalejte do uzatvárateľných fliaš. Skladujte v chladničke.
Užívajte 1 lyžičku denne.
Obklady na kĺby
Rozdrvte 8 ks bobkového listu a zmiešajte ich s olivovým olejom.
Naneste na čistý kus látky, prikladajte na viackrát za deň na reumou postihnuté miesta.
V kuchyni sa používa na prípravu polievky, mäsa a ja s ním rada robím zemiaky na kyslo.
Vhodné pre CELIATIKOV na prípravu bezlepkových jedál.