Blog
Černice - Ostružina černicová 
 
 
Liečivé účinky černíc sú skvelým zdrojom vitamínu C, látky nevyhnutné pre naše zdravie, silnú imunitu a detoxikáciu organizmu.
Čerstvé ovocie ostružiny černicovej sú pozoruhodné svojou vysokou nutričnou hodnotou.
 
 
Čo obsahujú
 
Veľké množstvo vitamínu C, A, E, vlákniny, kyseliny listovej, fenolových kyselín, vitamíny skupiny B, z minerálov je to hlavne železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok a mangán. Sú plné antioxidantov, ktoré chránia bunky pred pôsobením voľných radikálov, čím spomaľujú starnutie. Antioxidanty sa preukázali aj ako účinní bojovníci s rakovinou.
 
 
Aké poznáme účinky na organizmus
 
Účinky černicových listov sa osvedčili na choroby tráviacej sústavy, zápal horných dýchacích ciest a ústnej dutiny, kožných chorobách, vredoch, ranách. Odporúčajú sa aj pri hnačkách, vnútornom krvácaní a pri zväčšenej štítnej žľaze.
Hnačka – Roztlačené plody černíc sa pretlačia sitkom a varí sa v rovnakom množstve vody. Pri varení zbierame penu. Keď kvapalina zhustne, nechá sa vychladnúť a plní sa do fliaš .
Nachladnutie – Lyžica sušeného lístia sa sparí hrnčekom vriacej vody, nechá sa 5 minút odstáť a pije sa horúce s medom.
Vyčerpanie, slabosť – Najlepšie sú čerstvé plody.
Zápal pľúc, prechladnutie – Pije sa výluh a odvar zo suchých plodov alebo čaj z lístia.
 
 
Použitie
 
Plody sa využívajú surové. Sušené listy používajú v ľudovom liečiteľstve predovšetkým pri liečení chronických zápalov čriev. Využitie tohto kríka je však rozsiahlejšie.
Všetky spomínané látky sú pre naše telo nevyhnutné a je určite príjemnejšie konzumovať je vo forme lahodného ovocia.
Konzumácia černíc je vhodná pri liečbe chorôb z prechladnutia a infekčných ochorení, angíny, chrípky, kašľa, zápalu dutín a pod., Rovnako ako pre rekonvalescenciu po chorobách, ktorú nám pomôžu urýchliť. Konzumovať černice môžem čerstvé a tým chránime svoje zdravie.
Ostružina černicová černice je veľmi rozšírená rastlina, ktorú možno nájsť po celej Európe a tiež Ázii. V liečiteľstve sa používajú najmä jej listy, ktoré sa sušia a vyrába sa z nich potom výluh alebo čaj.
Z plodov si môžete pripraviť smoothie a rôzne múčniky, ktoré pomôžu aj celiatikom pri ich zdravotných problémoch.
 
 
Černicové smoothie


Ingrediencie
 

2 hrste černíc
200 ml litra kravského mlieka /farmárske/

1 lyžičku cukru, alebo medu

 

Postup

Všetky ingrediencie, černice, mlieko, cukor, alebo med v mixéri rozmixujeme.
Nalejeme do pohára a podávame.

Dochutiť si to môžete aj javorovým sirupom. Má nizky glykemické index a pomáha pri chudnutí.
Môžete podávať teplé, alebo hladené s kúskami ľadu.

 

Černicový džem

 

Ingrediencie

 

2 kg černíc

1,5 kg kryšťálového cukru /trstinový/

 

 

Postup

 

1. Doma vypestované a nazbierané zrelé, očistené černice dajte do rajnice a za stáleho miešania dobre povarte.

2. Pridajte trstinový cukor a varte dohusta.

3. Hotový, ešte horúci džem nalejte do pripravených pohárov a vychladnutý zaviažte celofánom.

 

 

Tip

Kto si nevypestoval doma černice -  ostružinu černicovú, tak si ju musí kúpiť, či už na tržnici od domácich  pestovateľov alebo v niektorom zo supermarketov.

 

Moja rada

Ak použijete víčko, pohár otočte hore dnom na 2 – 3 minúty, aby sa víčko pritiahlo a zasterilizovalo. Vhodné pri bezlepkovej diéte pre celiatikov. 

 

Černice - Ostružina černicová ovocie

 

Černicový džem

 
 
Ostružina černicová - černica