Držková polievka
10 porcií, t.j. 3 litre
Suroviny
500 g hovädzie držky
100 g slaniny
150 g cibule
400 g zemiakov
15 g mletej červenej papriky
20 g roztlačeného cesnaku
Rasca
Majoránka
Mleté čierne korenie
1 PL masti
Postup
Slaninu a cibuľu nakrájame na drobné kocky, najprv spražíme slaninu, ak je málo tuku, tak môžeme pridať lyžicu masti a slaninu dobre spražíme. Do rozpraženej slaniny pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a jemne spražíme. Do takto pripraveného základu pridáme sparené na malé časti narezané držky a všetko spolu na slaninovo cibuľovom základe dobre opražíme. Držky pri pražení v slaninovo cibuľovom základe prejdu vôňou a chuťou po slanine a cibuli. Po spražení držiek pridáme mletú červenú papriku, osolíme, okoreníme rascou a mletým čiernym korením, roztlačeným cesnakom, opražíme, zalejeme vodou a varíme do mäkka (polohotova).
Ak máme držky už skoro hotové, pridáme na jemnejšie plátky nakrájané zemiaky a varíme do mäkka. Prechutnáme a podávame.
Dochutiť sa môže roztlačeným cesnakom, soľou, mletým čiernym korením, rascou a rozdrvenou majoránkou.
Tip
Ak sa Vám zdá polievka málo hustá môžeme ju zahustiť vodou a múkou, alebo si pripravíme tmavú zápražku, ktorú rozriedime studenou vodou a polievku zahustíme. Na zápražku potrebujeme 100 g masti a 20 g hladkej múky.
Pochutíme si.