Blog
Shiitake
 
Jedna z najuznávanejších hub je huževnatec jedlý (Lentinus edodes), po celom svete známy pod japonským názvom shiitake.
Táto liečivá huba Shiitake má prirodzené antibakteriálne účinky a pomáha pri liečbe vredov a žalúdočných problémov. Shiitake je vzácna pre jej liečivé účinky zamerané najmä na choroby horných dýchacích ciest, zlý krvný obeh a ťažkosti s pečeňou. V Japonsku, Kórei a Číne je už viac ako 1000 rokov známa ako liek a doplnok potravy. Pri liečbe osôb postihnutých výbuchom atómovej bomby v Hirošime a Nagasaki bolo vyskúšané množstvo podporných látok, ale ako najúčinnejšie sa prejavili účinky plodníc huby Shiitake. Huby Shiitake pôsobia ako špongia, ktorá vysáva jedovaté látky z tela a preto účinne absorbovala rádioaktívne žiarenie. Štúdie zistili protinádorové účinky, znižovanie hladiny cholesterolu a vysokého krvného tlaku, pri bolestivosti a zápaloch kĺbov.
Jej liečivé účinky sa uplatňujú v liečiteľstve, ale aj v kuchyni. Vitamíny, minerály a vysoký obsah látky glukán zaručuje skutočnú silu tejto liečivej huby. Glukán je látka, ktorá cielene ničí rakovinové, nádorové bunky, silne stimuluje imunitný systém a eliminuje rôzne druhy žiarení a škodlivé látky z ovzdušia.
 
 
Zloženie shiitake
 
Voda, bielkoviny, sacharidy, vláknina, tuk, minerály, vápnik, horčík, železo, fosfor, draslík, sodík, meď, zinok, mangán, selén, cholín, omega 3, omega 6 mastné nenasýtené kyseliny, vitamín B, C, kyselina listová a kyselina pantoténová a glukán (protirakovinová látka)
 
 
Účinky na zdravie
 
Urýchľuje hojenie organizmu
Ochraňuje bunky pred voľnými radikálmi
Prevencia proti rakovine
Zamedzuje rastu rakovinových buniek
Silná podpora imunitného systému
Prečisťuje celý organizmus
Odstraňuje z tela ťažké kovy, žiarenie a odpad. látky
Zabezpečuje zdravé dýchacie cesty
Eliminuje prejavy alergii
Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam
Znižuje vysoký cholesterol z krvi
Znižuje vysoký krvný tlak
Upokojuje nervový systém
Odstraňuje stres z tela
Antiseptické účinky
Podporuje funkciu obličiek a pečeni
Odstraňuje nadbytočné soli z tela
 
 
Použitie
 
Hubu shiitake môžete používať v sušenej či čerstvej forme tak isto, ako klasické huby. 
Použiť ju môžete do: 
polievky, omáčky, rizota, zeleninového šalátu, cestovinového šalátu, ku pečenému mäsu a všade tam, kde Vám bude chutiť.
 
 
Príprava čaju 
 
Rozdrvené huby zalejte vriacou vodou, prikryte a nechajte 10 – 15 minút vyluhovať.
Pite ešte teplý.
 
 
shiitake | huba | huby
 
 
 
shiitake | šitake |