Zemiakové lokše
20 ks – 2 ks na porciu, t. j. 100 g
Suroviny
1 kg varených zemiakov
1 kg hladkej múky
1 lyžička soli (20g)
1 lyžička sódy bikarbóny (15g)
2 – 3 g mletej rasce
2 vajcia
Kačaciu, husaciu masť, alebo maslo na pomastenie
Postup
Uvarené zemiaky ošúpeme, rozpučíme, alebo pretlačíme cez lis, kde nám hneď vznikne kaša, osolíme, orascujeme, pridáme vajcia, zľahka zapracujeme múku, do ktorej sme zamiešali sódu bikarbónu. Všetky ingrediencie spolu vypracujeme na pevnejšie cesto a necháme trošičku odstáť. Snažíme sa zmiešať suroviny rýchlo a krátko, lebo dlhým miešaním by bolo cesto redšie.
Z cesta urobíme valec, z ktorého naporcujeme 20 lokší. Naporcované lokše zagúľame, zľahka vyvaľkáme na tenké okrúhle pláty, ktoré pečieme na horúcej platni, na sucho, na peci pomaly z obidvoch strán. Upečené potrieme kačacou, husacou masťou, alebo maslom.
Tip
Druhá možnosť postupu je, že cesto rozvaľkáme na 2 mm hrúbku, tanier, alebo prikrývku položíme na cesto a nožíkom orežeme okolo taniera, či prikrývky, tak budeme mať rovnaké okrúhle lokše, ktoré opekáme z obidvoch strán na horúcej kovovej platni. Kto takúto platňu nemá, použije okrúhlu panvicu bez tuku, do ktorej sa mu zmestí jeden rozvaľkaný plát cesta.