Výroba ovčieho syra
Z dobre napasených oviec na tatranských lúkach dojením získame kvalitné ovčie mlieko.
Postup výroby syra
Mlieko scedíme do nádoby cez jemné sitko, alebo cez filtračný papier, či biele plátno, na ktorý položíme kus vetvičky z jedličky. Nádobu so scedeným mliekom dáme do vodného kúpeľa o teplote 35 stupňov celzia. Do 1 litra mlieka vlejeme 1 ml syridla o sile 9600, zamiešame a necháme 40 minút syriť. Množstvo syridla vynásobíme s množstvom mlieka, z ktorého budeme vyrábať syr. Po 40 minútach syr rozsekáme pomocou kovovej metly na drobno. Potom syr začneme zbierať ručným jemným stláčaním v nádobe so srvátkou do hrudky. Hrudku rozrežeme ešte v srvátke nožíkom na menšie časti, ktoré vložíme po jednom do čistého najlepšie do bieleho plátna a zavesíme na hák tak, aby odtiekla prebytočná srvátka.
Výroba syra je zaznamenaná na nasledujúcich fotografiách.
Po niekoľkých hodinách môžeme syr nakrájať a podávať, alebo budeme vyrábať bryndzu.
Z prebytočnej srvátky si uvaríme žinčicu.