Štefánska hovädzia pečienka
10 porcií
Ingrediencie
1 kg hovädzieho mäsa (zadné, alebo zo stehna)
4 ks vajcia
100 g slanina (domáca, údená, neprerastaná)
2 – 3 g mleté čierne korenie
25 g soľ
100 ml olej
150 g cibuľa
100 g hladká múka !!! Celiatikom odporúčam, len bezlepkovú múku (pohánkovú, ryžovú, kukuričnú)
Voda
Postup
Vajíčka uvaríme na tvrdo a ošúpeme.
Mäso umyjeme, do stredu urobíme vrecko (kapsu), do ktorého vložíme uvarené vajcia. Vstupný otvor nech nie je väčší ako vajce. Ak máme veľký otvor, je dobré ho zapnúť nerezovými ihlami na mäso. Okraje našpikujeme slaninou. Mäso osolíme, okoreníme po všetkých stranách a opečieme na tuku. Prvé opekáme rez a potom ostatné časti. Opečené mäso vyberieme, a na tom výpeku urobíme tmavý cibuľový základ, (nakrájamú cibuľu opečieme do zlatova - tmava) pridáme mäso, ktoré tak do 3/4 zalejeme vodou, prikryjeme pokrievkou, privedieme do varu a udusíme do mäkka. Mäkké mäso vyberieme, výpek zahustíme tmavou zápražkou, podľa potreby zalejeme vodou, prevaríme, dochutíme a šťavu jemne rozmixujeme. Mäso pokrájame na plátky naprieč vreckom a pri podávaní na tanieri ho podlievame šťavou.
Zápražka
Pripravujeme ju z tuku a hladkej múky, ktorú popražíme do tmava. Do šťavy ju pridávame zaliatu (hustejšie) alebo nezaliatu vodou. (Zalievame ich chladnou vodou, aby sme si neoparili ruky.) Po pridaní zápražky šťavu ešte povaríme.
Príloha:
Krúpová perličková kaša. !!! Celiatikom odporúčam bezlepkovú pohánkové kašu.
Krúpy uvaríme v osolenej vode, scedíme. Uvarené premastíme s olejom.
Tip
Mäso môžeme podávame so zemiakovou kašou, ryžou, uhorkou, zeleninovým, alebo hlávkovým šalátom.
Okoštujeme!
!!!Celiatici použijú suroviny vhodné len pre celiatikov