Makové bobáľky | pupáčiky | posekance
4 - 5 osôb
Jedným z vianočných chodov na štedrovečernom stole sú makové bobáľky.
Ich príprava je jednoduchá a chutia fantasticky.
Na prípravu cesta potrebujeme tieto:
Ingrediencie
Na kysnuté cesto
300 g hladkej múky
150 ml vlažného mlieka, alebo vody
80 g roztopeného masla, (alebo olej)
1 žĺtok
3 štipky himalájskej soli
Na kvások potrebujeme
20 g droždia
50 ml vlažného mlieka
2 - 3 lyžičky kryštálového cukru
Na posypanie
80 g pomletý mak
80 g prepražené maslo
1-2 lyžice med, alebo cukor
500 ml mlieko na namáčanie
Postup
Do misky si postupne dáme preosiatu múku, rozmiešané droždie s cukrom (kvások), vlažné mlieko, zmäknuté maslo, žĺtok, soľ a vypracujeme vláčne cesto (musí sa krásne odliepať od stien misky). Cesto prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste približne 40 minúť.
Vykysnuté cesto vyklopíme (vychlopíme) na pomúčenú dosku, niekoľkokrát ho premiesime, rozdelíme na niekoľko častí, tie rozšúľame na šúľky hrubé asi na prst a z nich nakrájame 2 cm kúsky. Do ruky si dáme kvapku oleja a z nakrájaných kúskov vytvarujeme guľôčky, ktoré ukladáme vedľa seba na plech vystlatý papierom tak, aby sa nám pri pečení nezlepili.
Prudko ich opečieme v rozohriatej rúre na 200 °C približne 12 minút. Farbu si sledujeme.
V hrnci si rozohrejeme 500 ml mlieka, vsypeme upečené bobáľky, necháme ich chvíľu máčať, aby sa rozmočili. Zmäknuté vyberieme do misky, polejeme prepraženým maslom, posypeme pomletým makom zmiešaným s práškovým cukrom, alebo medom. Všetko spolu dôkladne premiešame a podávame na Štedrý večer a na Silvestra.
Dobrú chuť!
Moja rada
Ak niekto z rôznych dôvodov nemôže mlieko, bobáľky obára vodou. Poprípade použije iný rastlinný nápoj. Napr. kokosový, pohánkový, ryžový alebo sojový.
Tip
Na bezlepkové bobáľky použite múku vhodnú len pre celiatikov.
Verím, že nie som sama, ktorá ma túto dobrotu na štedrovečernom stole.