Machovka peruánska
Machovka čerešňová /Physalis peruviana/
Plody podobné hrozienkam sú poklady Inkov nazývané - Goldenberries alebo Incan Berries. Táto rastlina je dnes pestovaná v tropických a subtropických oblastiach všetkých kontinentov. Machovka aj keď sa to nezdá napriek jej chuti, ale patrí medzi zeleninu. Machovka rastie do výšky cca 0,6 – 1,2 m. plody sú príbuzné paradajke a ukryté v ochrannej šupke, ktorá ich chráni pred škodcami a preto sa pri pestovaní nemusí používať nebezpečná chémia. Vyznačujú sa veľmi príjemnou, ľahko sladko osviežujúcou chuťou, pripomínajúce pomaranče, goji, divo rastúci drač a maliny. Jej plody sú oranžové až žlté a môžeme ich po odstránení kalicha, inak nazývané šupka priamo zjesť.
Zdroje
Obsahuje vitamíny A a C, sacharidy, vodu, ovocné kyseliny, pektíny, provitamín A , vitamín B , minerálne látky, napríklad vápnik, draslík a fosfor. Obsahuje karotenoid physalein, triesloviny, sacharidy, organické kyseliny, cukor, mastný olej a tanín.
Účinky
Machovka pôsobí močopudne, zlepšujú látkovú výmenu a čerstvá šťava z plodov potláča svrbenie. Užíva sa aj k vylučovaniu solí kyseliny močovej pri ochorení obličiek a močových ciest, pri opuchoch. Využíva sa aj vo forme kúpeľov, ktoré pomáhajú pri dne, reumatizmu, aj pri rekonvalescencii. Plody zabezpečujú organizmus dennou dávkou vitamínu C. Vďaka svojím vlastnostiam priaznivo pôsobí na žily, cievy, zrakové nervy, pružnosť krvných vlásočníc, prevenciu srdcových chorôb a spomaľujú starnutie na bunkovej úrovni. V juhoamerickej kultúre boli používané na čistenie črevného traktu od parazitov. Celkovo pôsobí na správnu obranyschopnosť organizmu. Goldenberries sú známe aj svojimi diuretickými účinkami. Usušené obsahujú množstvo vlákniny pre dobrú peristaltiku čriev.
Použitie
Plody sa používajú do smoothie, ovocných šalátov, môžeme si nimi ozdobiť rôzne zákusky, torty, alebo si ich namočiť do čokolády. Machovku môžeme konzumovať aj ako doplnok zdravej výživy ako príjemne kyselkavé ovocie aj keď je to zelenina. Naše telo po jej konzumácii prijme iba nevyhnutné látky, ostatok vylúči z tela von. Má ochranný a antioxidačný účinok a užívame ju od 10 g do 40 g denne.