Kurkuma
Kurkuma alebo indiánsky šafrán je to mletý sušený koreň, získava sa z kurkumovníka dlhého. Pôvodom je z južnej Ázie. Pre svoju žltú farbu sa používa v kari korení. Obsahuje až 5 % éterického oleja. Svojim tvarom sa podobá na liečivý zázvor, alebo našim kosatcom. Veľa sa využíva v indickej a thajskej kuchyni. Má zemitú, nahorkastú, peprovitú a horčici podobnú chuť. Z kurkumy sa vyrába škrobová múčka, ktorá sa predáva pod názvom arrowrot, alebo ju volajú koa a používa sa na zahusťovanie rybích a korytnačích polievok.
Obsahuje
silicu, limonen, alfa a betapinen, kamfen, cineol, antioxidant kurkumin, škrob, vitamíny betakarotén, kyselinu askorbovú, niacín, minerály, vápnik, železo, zinok, draslík, vlákninu a flavonoidy.
Liečivé účinky
Používa sa ako liek proti rakovine, najlepšie v spojení s potravinami obsahujúcimi omega - 3 mastné kyseliny. Má vynikajúce protizápalové účinky a je dobrým antioxidantom pri prevencii Alzheimerovej choroby. Podporuje mozgovú činnosť. Detoxikuje , stimuluje produkciu enzýmov v žlčníku. Kurkuma chráni pečeň pred toxickými látkami, ktoré sa dostávajú do tela s potravinami. Priaznivo ovplyvňuje hladinu HDL dobrého cholesterolu a zabraňuje vstrebávaniu LDL zlého cholesterolu. Chráni cievy a má dôležitú úlohu pri prevencii chorôb obehovej sústavy a prevencii infarktu.
Použitie
Mletá kurkuma sa používa ako žlté farbivo do potravín, na farbenie bezvaječných a ryžových cestovín do polievok a ryže. Varením a pečením nestráca svoje účinky. Konzumujeme ju spojenú so štipkou škorice, čierneho korenia, zázvoru a niekoľkými kvapkami ľanového oleja, s červenou paprikou, chili, cesnakom, feniklom, klinčekom, kokosovým liekom. Považuje sa za najzdravšie korenie, z ktorého sa pripravujú zázračné liečivé nápoje na dosiahnutie novej energie a pomôže vyliečiť mnohé chronické zdravotné ťažkosti. Hlavnou výhodou kurkumy je, že nemá na telo žiadne negatívne vedľajšie účinky.