Petržlen
Petržlen je úžasná koreňová a zároveň liečivá zelenina, z čeľade mrkvovitých, ktorej sestra je mrkva. Mrkva a petržlen majú spoločný tvar koreňa a nadzemnú časť. Vo farbe sú odlišné – mrkva je červená a petržlen je biely. Táto zelenina potrebuje pre svoj dobrý rast a vývoj dobrú priepustnú pôdu, slnko, teplo a dobrú zálievku. Z rastliny petržlenu sa už podľa jej zaradenia používa koreň a aj voňavá vňať. Koreň petržlenu dorastá do dĺžky približne 20 – 30 centimetrov, má bielu farbu a kužeľovitý tvar. Petržlenová vňať je tretia v poradí ako korenina s najvyšším množstvom antioxidantov. Pred ňou je kurkuma a škorica.
Čo obsahuje?
Bielkoviny, sacharidy, tuk, vláknina, voda, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, mangán, meď, selén, omega 3, omega 6 mastné kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, luteín, betakarotén, kyselina listová a kyselina patoténová
Účinky na zdravie
Znižuje vysoký krvný tlak, cholesterol
Posilňuje imunitný systém
Ochraňuje bunky pred rakovinovým bujnením
Silné antiseptické, protizápalové účinky
Antibiotické účinky – znižuje horúčku
Vysoká tvorba červených krviniek
Prevencia anémie, vyvolanie menštruácie
Prevencia osteoporózy, kostného tkaniva
Močopudný účinok – odvodňuje nadbytočnú vodu
Prečisťuje obličky, močové cesty
Prevencia obličkových kameňov
Podporuje funkciu pečene a štítnej žľazy
Chráni pečeň pred ochoreniami
Podporuje a zlepšuje trávenie
Zvyšuje chuť do jedla
Odstraňuje plynatosť
Prevencia kardiovaskulárnych ochorení
Udržuje zdravý nervový systém
Uvoľňuje telo od vplyvu stresu
Žuvanie vňate osvieži dych aj po zápachu z cesnaku
Vňať na rany po uštipnutí hmyzom
Použitie
Koreň, listy a semená obsahujú priaznivé silice v liečivom množstve a preto sa rastlina využíva celá, či už do polievok, šalátov, mäsa, na vyprážanie , ako samostatná príloha, na prípravu čaju, šťavy. Listová časť sa využíva na ozdobenie významných, chuťových, estetických doplnkov pri súkromných a oficiálnych hostinách. V dnešnej dobe sa pestuje nielen v záhradkách, ale aj v kvetináči, pretože vňať je estetická a využiteľná v kuchyni po celý rok.