Jack ovocie BIO, Durian fruit
rod morušovitý
Ovocie Jack (Artocarpus Heteropayllus) Srí Lanka
Pochádza z Ázie, Indonézie a Malajzie. Rastie všade vo svete, najmä v tropických oblastiach - Keňa, Uganda, Bangladéž, Brazília. Strom, na ktorom rastie pochádza z čeľade morušovitých. Dorastá až do výšky až 30 m. Plody sú obrovské, zelené a drsné ovály, ktoré vážia aj 10 kg. Vnútri sú veľké semená, ktoré sú obalené dužinou. Práve tá sa suší a konzumuje. Má žltkastú farbu a svojou lahodnou chuťou pripomína zmes banánu, fíg a ananásu. Je osviežujúca a sladká. Niektorí ho pre svoju špecifickú vôňu obľubujú a niektorí zatracujú. Ovocie má príjemnú, krémovitú štruktúru, ktorá sa najviac podobá mangu.
Obsahuje
Veľa vody a z výživného hľadiska je bohaté na množstvo antioxidantov, minerálov (vápnik, fosfor, horčík, mangán, draslík, zinok), vitamínov (C, A, K, B6, B3, B2, kyselina listová) a vlákninu
Účinky
Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a stopových prvkov – A (pôsobí na zrak, pokožku, prevenciu rakoviny), C (imunita, krvotvorba), E (kosti, zuby), K (správna zrážanlivosť krvi), vápnik (kosti, zuby), fosfor (kosti, zuby), horčík (svaly), mangán (chrupavky, kosti, enzymatické procesy, hojenie), draslík (nervový systém, srdce, krvný tlak) či zinok (nechty, vlasy, prostata). Je bohatým zdrojom vitamínov skupiny B - obsahuje pyridoxín B6, niacín B3, riboflavín B2 a kyselinu listovú, čím podporuje centrálnu nervovú sústavu, enzymatické procesy a bojuje proti únave, reume a vysokému cholesterolu.
V 100 g obsahuje 94 kalórií a 24 g uhľohydrátov. Priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu a proces zhadzovania nadbytočných kilogramov.
NEobsahuje jednoduché cukry a NEobsahuje tuky, čím je vhodné na zníženie hmotnosti a cholesterolu. Je bohaté na vlákninu a je mierne laxatívne (podporuje vylučovanie). Dopĺňa energiu, ochraňuje sliznicu hrubého čreva a odstraňuje z nej toxíny. V ajurvéde sa využíva na detoxikáciu organizmu. Podľa tradičnej čínskej medicíny má sladkú, mierne kyslú chuť a je aromatické. Zastavuje smäd, lieči nervozitu, ochladzuje a odstraňuje následky konzumácie alkoholu. Podporuje tvorbu energie a rozžiari tvár a pleť.
Všeobecne posilňuje imunitu, dodáva energiu, udržiava správny krvný tlak, podporuje vstrebávanie vitamínov a minerálov, zlepšuje trávenie a podporuje vylučovanie. Ochraňuje proti vzniku rakovinových a rôznych degeneratívnych ochorení. Podporuje tvorbu červených krviniek. Má silné povzbudzujúce účiky, s pocitom hrejivé až nadnášajúce.
Použitie
Plody chlebovníka sú jednou zo základných potravín v tropických a subtropických oblastiach. Nezrelé sa používajú ako zelenina a zrelé ako ovocie.
Dužina zrelých plodov sa konzumuje ako ovocie priamo čerstvá, alebo sušená, samotné ako sladká žuvacia pochúťka, je súčasťou sladkých koláčov a smoothie. Plody môžete nakrájať na maličké kúsky a ľahko zakomponovať do pečenia sušienok, muffinov, možno ich rehydratovať a rozmixovať napr. do exotických omáčok k mäsu. Pridáva sa do šalátov. Varí sa tiež s ryžou alebo kokosovým mliekom. Využíva sa aj na prípravu džemov, likérov a kompótov. Semená zrelých plodov sa konzumujú najmä pražené.
Kontraindikácie:
Tehotné a ľudia s poruchami trávenia by nemali konzumovať čerstvé plody a sušené len v obmedzenom množstve a s opatrnosťou.