Smotanový pohár tiramisu
3 porcie
Ingrediencie
250 g hrušiek
10 g škoricového cukru
10 g masla
Na prekladanie a dochutenie
50 g detských okrúhlych piškót !!!Celiatici použijú len vhodné pre celiatikov.
50 ml vaječného likéru !!!Celiatici použijú len vhodný pre cedliatikov.
Káva na namáčanie
20 g mletej zrnkovej kávy
2 dl vody
20 g vanilkového cukru
Krém
250 g jemného tvarohu (nehrudkovaný)
80 g trstinového cukru
Na ukončenie pohára
250 ml šľahačkovej smotany (33 %)
2 ks stužovače !!!Celiatici použijú len vhodný pre celiatikov.
Koliesko pečeného jablka
Postup
Ako upečieme hrušky:
Hrušky nakrájame na 1,5 cm kolieska, dáme na plech, kolieska pokvapkáme maslom, posypeme škoricovým cukrom a pečieme do zmäknutia v rozohriatej rúre pri teplote 180 °C približne 5 - 10 minút. Upečené kolieska necháme vychladnúť až potom vnútrajšok jadrovník vydlabeme lyžičkou.
Varená káva, piškóty, likér
Uvaríme si zrnkovú kávu, ktorú dochutíme vanilkovým cukrom, precedíme a do vychladnutej kávy namáčame detské piškóty, ktoré ukladáme tesne vedľa seba do pohára. Ak máme dno zaplnené vrstvou namočených piškót, jemne prelejeme vaječným likérom.
Tvarohový krém
Na to dáme vrstvu tvarohového krému rozmiešaného s cukrom.
Na krém naukladáme vrstvu pečenej hrušky a prikryjeme ďalšou vrstvou krému, na to dáme vrstvu namáčaných piškót v káve, prelejeme likérom a dozdobíme vyšľahanou šľahačkou so stužovačom a kúskami pečeného jablka.
Nakoniec vložíme do chladničky vychladnúť.
Na vychladnutom si pochutíme.
Moja rada
Ak pohár robíme pre deti, alebo pre celiatikov, likér môžeme úplne vynechať, alebo môžeme použiť napr.: pomarančovú šťavu.
!!!Celiatici použijú len suroviny vhodné pre celiatikov.