Jahodová panna cotta
2 porcie
Ingrediencie
Smotanová panna cotta
150 ml plnotučného mlieka
50 g kryštálového cukru
2 ČL práškovej želatíny, alebo plátkovej želatíny
120 ml smotany na šľahanie
1 vanilkový cukor
Jahodová poleva pyré želé
200 g mrazených jahôd
2 PL kryštálového cukru
1 PL kukuričného škrobu
1 dl čistej studenej vody
Na dozdobenie
čerstvé jahody, nasekané lúpané mandle, mätu
Postup
Smotanová panna cotta
V malom hrnci zohrejeme (nevaríme!) mlieko s cukrom.
Do malej mištičky nalejeme 2 PL vlažnej vody, do ktorej vsypeme želatínu a necháme 5 minút napučať (alebo sa riadime podľa návodu na obale).
Napučanú želatínu zamiešame do zohriateho mlieka, nie vriaceho, hrniec odstavíme z plameňa, k mlieku prilejeme smotanu, vanilkový cukor, alebo extrakt a premiešanú zmes rovnomerne rozlejeme do pohárov.
Poháre s panna cottou dáme do chladničky stuhnúť podľa potreby, približne na 6 hodín.
Jahodová poleva pyré želé
Jahody a cukor dáme do hrnca, necháme prevariť a rozmixujeme tyčovým mixérom. Dáme naspäť na plameň a zahustíme kukuričným škrobom, ktorý sme si rozmiešali vo vode a krátko povaríme.
Prechladnuté pyré nalejeme na stuhnutú pana cottu.
Dozdobíme jahodami a nasekanými lúpanými mandľami.
Pochutíme si!
Tip
Na polevu, želé, pyré, želatinovú ovocnú zmes môžeme použiť aj čerešne, maliny, mango, alebo čučoriedky.
!!!Celiatici použijú len suroviny vhodné pre celiatikov.