Knedle
10 porcie
Ingrediencie
1 kg polohrubej múky !!! Celiatici použijú len múku vhodnú pre celiatikov, odporúčam ryžovú.
1 droždie čerstvé 42 g
1 vajce
4 rožky !!! Celiatici použijú rožky vhodné len pre celiatikov.
30 – 40 g cukru
30 g soli
3 dl mlieka
Vodu podľa potreby
Postup
Pripravím si kvások z mlieka, cukru, droždia a zasypem múkou, nemiešam. Nechám kysnúť.
Do nádoby dám polovicu múky, kvások na drobno narezané rožky, soľ, vajce, zamiešam a podľa potreby pridám vodu a múku. Cesto vypracujem a dám na 1 hodinu kysnúť. Vytvarujem si bochníky, ktoré vygúľam do obdĺžnikového tvaru a podkysnuté dám variť nad paru 20 minút. Knedľu z pary, vyberiem, drievkom (špajlou) poprepichujem a pomastím masťou. Nakrájam na 1 -1,5 cm hrubé kolieska.
Pochutíme si.
!!! Celiatici použijú len suroviny vhodné pre celiatikov
Moja rada
Kysnuté cesto sa zahusťuje, t.j., že prisypávam múku.
Tip
Kysnuté knedlíky sú vhodné ako príloha ku hlavnému jedlu s omáčkou, napr.: ku sviečkovej na smotane, pečenej kačici, kapuste, segedínskemu gulášu, bravčovému či hovädziemu gulášu, jeleniemu ragú, alebo k plnenej paprike. Knedlík na sladko ako múčnik môžete opiecť na panvici po obidvoch stranách na troche masla a posypať kakaom, vanilkovým cukrom, alebo aj škoricovým cukrom. Dozdobiť či dochutiť sa môže vyšľahanou šľahačkou a podávať poliatý s horúcou čokoládou a k tomu pridať nakrájane rôzne druhy ovocia ako sú jahody, maliny, čučoriedky, broskyne, marhule, avokádo, alebo jablká a pomaranče.