Blog

Knedle

10 porcie

 

Ingrediencie

1 kg polohrubej múky !!! Celiatici použijú len múku vhodnú pre celiatikov, odporúčam ryžovú.

1 droždie čerstvé 42 g

1 vajce

4 rožky !!! Celiatici použijú rožky vhodné len pre celiatikov.        

30 – 40 g cukru

30 g soli

3 dl mlieka

Vodu podľa potreby

 

Postup

Pripravím si kvások z mlieka, cukru, droždia a zasypem múkou, nemiešam. Nechám kysnúť.

Do nádoby dám polovicu múky, kvások na drobno narezané rožky, soľ, vajce, zamiešam a podľa potreby pridám vodu a múku. Cesto vypracujem a dám na 1 hodinu kysnúť. Vytvarujem si bochníky, ktoré vygúľam do obdĺžnikového  tvaru a podkysnuté dám variť nad paru 20 minút. Knedľu z pary, vyberiem, drievkom (špajlou)  poprepichujem a pomastím masťou. Nakrájam na  1 -1,5 cm hrubé kolieska.

Pochutíme si.

!!! Celiatici použijú len suroviny vhodné pre celiatikov 

 

 

Moja rada

Kysnuté cesto sa zahusťuje,  t.j., že prisypávam múku.

 

Tip

Kysnuté knedlíky sú vhodné ako príloha ku hlavnému jedlu s omáčkou, napr.: ku sviečkovej na smotane, pečenej kačici, kapuste, segedínskemu gulášu, bravčovému či hovädziemu gulášu, jeleniemu ragú, alebo k plnenej paprike. Knedlík na sladko ako múčnik môžete opiecť na panvici po obidvoch stranách na troche masla a posypať kakaom, vanilkovým cukrom, alebo aj škoricovým cukrom. Dozdobiť či dochutiť sa môže vyšľahanou šľahačkou a podávať poliatý s horúcou čokoládou a k tomu pridať nakrájane rôzne druhy ovocia ako sú jahody, maliny, čučoriedky, broskyne, marhule, avokádo, alebo jablká a pomaranče.

 

knedlík | kysnutý knedlík

 

knedlík | knedle | kysnutý knedlík | knedlíky