Blog

Karfiol

Hlúbová zelenina

Veľké biele ružice podobné mozgu je superzelenina a zároveň  superpotravina zdravá a diétna. Môže sa pochváliť nízkou kalorickou hodnotou. Táto informácia je dôležitá pre tých,  ktorí chcú chudnúť. Využívame ho pri varení niektorých pokrmov. Je jemná ľahko stráviteľná zelenina sladkastej chuti, bez vône. Karfiol je bohatý na draslík, uplatňuje sa v diétnom stravovaní. V príprave pokrmov je obľúbený pre špecifické chuťové vlastnosti a rýchlu prípravu, tak ako brokolica, kapusta či kel. Používa sa ako zelenina – konzumuje sa ružica, a to obyčajne varená, zriedkavejšie aj surová alebo nakyslo nakladaná.

 

Čo obsahuje

Obsahuje veľa užitočnej vlákniny, vodu, vitamíny B6, B7, B12, C, D, E, K, H, ďalej kyselinu listovú, karotén, niacín, tiamín a riboflavín. Minerály ako sodík, vápnik, draslík, mangán, fosfor, meď a zinok.

 

Účinky na zdravie

Je dôležitý v tehotenstve pre rast a vývoj plodu. Jedia ho proti skleróze multiplex. Reguluje cukor v krvi, zvlášť  u  ľudí s cukrovkou. Pri pravidelnej konzumácií  napomáha našim kĺbom. Priaznivo pôsobí pri zápaloch pokožky, vypadávaniu vlasov a pôsobí proti ich rednutiu, spevňuje nechty. Znižuje krvný tlak a reguluje cholesterol. Znižuje riziko rakovinových ochorení. Pomáha pri liečbe obličiek, pečene a sleziny. Predchádza rôznym infekciám a podporuje zdravý imunitný systém. Udržuje sviežu myseľ, detoxikuje a podporuje trávenie. Zabraňuje vzniku zápalov, ochraňuje naše srdce a udržiava svieži mozog.

Pamätajme si!

Pre vysokú biologickú hodnotu tvorí ovocie a zelenina mimoriadne významnú skupinu potravín. Vyznačuje sa vysokým obsahom minerálnych látok a vitamínov a aj nízkou energetickou hodnotou. Zvláštny význam má veľký obsah vlákniny, ktorý ovplyvňuje činnosť tráviaceho traktu a ďalších orgánov. Teda časté zaraďovanie ovocia a zeleniny do jedálneho lístka, najmä v surovom stave, umožňuje znižovať energetický príjem a prispieva k udržaniu našeho zdravia. 

 

karfiol

 

karfiol | zelenina