Blog

Slivky

 

Slivky patria medzi ovocie s najväčším počtom odrôd, je ich viac ako dvetisíc. Nárečové označenie pre slivky je „ karlátka“.  Poznáme slivky, slivy, mirabelky alebo blumy. Patria medzi obľúbené ovocie a miesto si našli skoro v každej ovocnej záhrade či sade. Je to chutný, šťavnatý modrofialový plod považovaný od nepamäti proti stresu.

 

Čo obsahujú

Obsahujú cenný vitamín C, E, K, vitamíny skupiny B, a betakarotén (provitamín A). Obsahujú minerály ako draslík, železo, bór, fluór vápnik, sorbitol, isatín, luteín  a vysoký podiel  vlákniny. Rutín obsiahnutý  v  slivkách spevňuje cievy, zlepšuje pamäť a mužskú potenciu.

 

Čo dokážu

Pomáhajú pri trávení potravy. Ich konzumáciou získame denný príjem vlákniny, vitamínov, minerálov a fenolových zlúčením. Sú potrebné pre tvorbu červených krviniek. Priaznivo pôsobia na krvný tlak, srdcovú činnosť a chránia zdravie nášho srdca. Účinky slivky chránia naše telo pred rôznymi typmi rakoviny ako rakovina pľúc, ústnej dutiny, zabraňujú poškodeniu telových buniek.  Sú dôležité pre zdravé oči a dobrý zrak, pôsobia na sietnicu oka a chránia oči pred škodlivým UV žiarením.  Udržujú zdravú sliznicu, zdravé kosti a chránia telo pred starnutím. Chránia telo pred infekčnými ochoreniami. Pôsobia liečivo pri reumatizme, dne, obličkových a pečeňových chorobách. Flavonoidy – modré antokyány pôsobia antioxidačne chránia bunky pred civilizačnými chorobami.

 

Sú vhodné aj

Pre zlepšenie pamäti a podporujú schopnosť učiť sa. Navodzujú pohodu, sú vhodné pri stresom vypätí. Storočná skúsenosť  hovorí, že slivky sú výborným liekom proti zápche a menštruačných ťažkostiach. Odporúča sa ráno nalačno jesť sušené slivky, ktoré boli celú noc namočené vo vode. Podobný účinok má aj slivkový kompót.

 

Použitie

Pripravujú sa z nich múčniky, sladké pokrmy, hodia sa k duseným, pečeným mäsám, ideálne sú k divine. Na Vianoce sa pripravuje  kapor v čiernej omáčke zo sliviek.

Slivky sa spracovávajú na rôzne spôsoby, či už na varenie, pečenie, pripravujú sa z nich kompóty, džemy, marmelády, lekváre. Výborné sú sušené a samozrejme najlepšie sú konzumované čerstvé.  Spracovávajú sa z nich sirupy, šťavy a pálené liehoviny. Sušené podávame  ako chuťovky namočené do čokoládovej polevy a obaľované v strúhanom kokose alebo v podrvených orechových jadrách.  Pridávame ich do musli a rôznych múčnikov. Zavárame ich posypané s cukromkakaom, alebo karobom a podávame ich ku slivkovým knedliam.

 

slivky | slivkový lekvár | ovocie | švestvky | povidlá

 

Slivky

 

slivky | švestky | povidla