Kapusta
Kapusta hlávková biela, červená je považovaná za liek proti mnohým chorobám. Je neodmysliteľnou súčasťou domácej aj tradičnej kuchyne, pretože bola jednou z hlavných potravín po celý rok. Hovorí sa, že je veľmi zdravá a jeseň je sezónou kapusty.
Obsahuje
Vitamín C, E, B, K, karotény, inulín, sacharidy, bielkoviny, tuk, vlákninu, vodu, minerály ako mangán, draslík, kyselinu listovú a antioxidanty.
Účinky na zdravie
Upravuje činnosť štítnej žľazy, chráni organizmus pred ochoreniami srdca a pred silným zápalom. Kapusta je potravina s vysokým antioxidačným účinkom. Čistí tráviacu sústavu a udržiava v črevách zdravú mikroflóru. Obsahuje prebiotické baktérie, ktoré pomáhajú udržiavať dobrú funkciu hrubého čreva a tým predchádzať zápche. Má protizápalové a protirakovinové účinky, pomáha pri chudnutí. Šťava zo surovej kapusty zmierňuje pálenie záhy a pomáha pri liečbe žalúdočných vredov a zápalov. Šťava z kyslej kapusty zlepšuje trávenie. Táto zelenina je lekárom chudobných, podporuje trávenie, pôsobí regeneračne na sliznicu tráviaceho ústrojenstva. Obsahom inulínu a sacharidov je vhodná na pravidelnú konzumáciu pre diabetikov. Zvyšuje odolnosť proti stresu, podporuje spokojný spánok, upokojenie nervov, aktivuje výkon mozgu a zaháňa nepokoj a nervozitu. Kapusta čistí krv, pôsobí omladzujúco na pleť a pokožku. Konzumácia kapusty zrýchľuje metabolizmus, pravidelné vyprázdňovanie a celkovú ochranu organizmu pred ochoreniami a tým prináša nášmu telu veľa pozitívnych účinkov.
Kde sa používa
Používa v kuchyni sa pri mnohých zaujímavých pokrmov. Konzumuje sa čerstvá, varená, dusená, kvasená, nakladaná, alebo tepelne upravovaná. Pripravujú sa z nej polievky, šaláty, hlavné jedlo. Kapustové listy sa prikladajú na telo ako upokojujúce, antiseptické a liečivé. Uľavia pri pomliaždeninách, ranách, vredom, pľuzgieroch, žihadlách, pásových oparov, bolestiam hlavy a pôsobia protizápalovo na opuchnuté kĺby. Kapusta mierne nadúva a pomôže si pri príprave kapusty s koriandrom, klinčekom, kôprom, feniklom a saturejkou.
K mojím obľúbeným receptom z kapusty patria: mrkvovo-kapustový šalát, kapustnica, strapačky.
Kapustu podávame aj ako prílohu k pečenej kačici s knedlíkom.