Špaldové palacinky
4 – 5 porcie
Ingrediencie
350 g špaldovej jemne mletej múky
500 ml mlieka
1 vajce
Štipku himalájskej soli
Olej na vymastenie palacinkovej panvice
Čokoláda na poliatie palaciniek
Práškový cukor na posypanie
Ovocie: jahody, maliny, čučoriedky, marhule
Postup
Múka si preosejeme a nasypeme do misky, pridáme mlieko, mixérom rozmixujeme, alebo rozmiešame metličkou.
Nakoniec pridáme jedno celé vajce a štipku himalájskej soli. Všetko ešte chvíľu miešame, tak aby sme získali tu správnu riedku konzistenciu bez hrudiek.
Palacinkovú panvicu si rozpálime s jednou polievkovou lyžicou oleja, ktorý vlejem naspäť do kovového kastróla a vhodnou naberačkou môžeme liať tenkú vrstvu palacinkového cesta na panvicu.
Pečieme na miernom ohni, kontrolujeme si pečenie. Ak sa nám vrch na palacinke prepečie, môžeme palacinku obrátiť na druhú stranu a ešte chvíľu dopiecť.
Hotové palacinky kladieme na pripravený tanier, natierame ich kyslejším ríbezľovým džemom, preložíme ich na trojuholníčky, posypeme práškovým cukrom, polejeme čokoládou, dozdobíme vyšľahanou šľahačkou a malinami.
Podávame teplé.
Dobrú chuť!
Moja rada
Do misky dávam najprv múku a až tak mlieko, aby sa mi neurobili hrudky. Metličkou dobre premiešam a postupne pridávam mlieko, hrudky sa mi ľahko rozbijú. Cukor nepridávam, lebo sa môžu zospodu pripaľovať. Aj tak budú dosť sladké, všetko s mierou. Ja dávam len jedno vajíčko , aby boli palacinky mäkké a môže sa s nimi ľahko pracovať. Pripravené cesto nechávam chvíľu postáť, lebo lepok stále pracuje a cesto nám zahusťuje. Ak mi zhustne prilejem mlieko. Cesto musí mať konzistenciu riedkej kaše, potom sa ľahko leje na panvicu a palacinky budú tenké. Miesto čokolády používam datľový sirup.