Špagety s omáčkou
4 - 5 porcie
Ingrediencie
2 PL oleja
2 PL hladkej pšeničnej múky
1 stredne veľký paradajkový pretlak
1ČL himalájskej soli
Štipku mleté čierne korenie
5 guličky nové korenie
2 ks bobkový list
1 ČL trstinový cukor
Na hrot noža mletú škoricu
Vodu
500 g cestoviny špagety
Postup
Do hrnca s vodou a himalájskou soľou si dáme variť cestoviny, varíme ich podľa návodu.
Pripravíme si zápražku z oleja a múky, pridáme paradajkový pretlak a dobre premiešame a zalejeme studenou vodou, alebo vývarom. Necháme variť a pritom vareškou miešame, aby sa neurobili hrudky a múka dobre prevrela. Keď sa nám varí pridáme soľ, bobkový list mleté čierne korenie, nové korenie, trstinový cukor, na hrot noža škoricu, spolu varíme 10 - 20 minút.
Omáčku ochutnáme, ak je málo okorenená, tak ju dochutíme. Nalievame na uvarené cestoviny.
Medzi tým, kým sa omáčka varila si nakrájajte na kocky, alebo pásiky šunku, salámu a nastrúhajte tvrdý syr. Na tanier si dajte uvarené cestoviny, zalejte paradajkovou omáčkou, posypte šunkou, salámou a nakoniec posypte nastrúhaným syrom.
Dobrú chuť!
Moja rada
Pravé talianské cestoviny varte nie celkom do mäkka, ale nesmú byť tvrdé, tak ako im hovoria taliani Al dente. Keď je na návode napísaný čas varenia, tak ho o 3 minúty skráťte a nechajte ešte chvíľu dôjsť bez varenia. Na prípravu omáčky miesto oleja často používam pravú domácu masť. Mne to tak lepšie chutí. Ak použijete múku a cestoviny zbavené lepku, budete mať chutné bezlepkové jedlo.