Lievance
4 – 5 porcie
Suroviny
300 g múky pšeničnej hladkej !!! Celiatici použijú len múku vhodnú pre celiatikov
50 g banánovej múky
3/8 litra farmárskeho mlieka alebo šľahačky
1 PL práškového cukru alebo medu !!! celiatici použijú len cukor vhodný pre celiatikov
1 PL rozpusteného masla
1 vajce
1 žltko
Trošku soli
1 balička prášku do pečiva !!! Celiatici použijú len prášok vhodnú pre celitikov
1 balíčka vanilkového cukru
Olej na pečenie lievancov
Postup
Do vyššej nádoby nasypeme múku, prášok do pečiva, práškový cukor, vanilkový cukor, trošku soli, pridáme mlieko, rozpustené maslo, vajce, žltko a všetko spolu rozmiešame vareškou. Cesto musí mať konzistenciu riedkej bezhrudkovej kaše. Ak je príliš husté dolejeme mlieko. Na rozpálenú panvicu s olejom lejeme malé kolieska, ktoré pečieme z obidvoch strán do zlata.
Po upečení potrieme jahodovým džemom, posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať s jablkami v karameli.
Tip
Na lievance si môžete dať jablká v karameli.
Ingrediencie
3 PL kryštálového cukru
1 PL masla
1 väčšie jablko
Postup
Karamel
si pripravíte tak, že na panvicu si nasypete 3 lyžice kryštálového cukru necháte ho pomaly roztopiť, dávate pozor, aby sa vám cukor nespálil, rýchle miešate a pridáte lyžicu masla, miešate až sa maslo s cukrom spojí. Jablká, ktoré máte ošúpané, zbavené jadrovníka, nakrájané na kocky pridáte do pripraveného karamelu. Chvíľku ich miešate spolu s karamelom až sa celé obalia a prehrejú. Podávate na lievance.
Dobrú chuť!
Moja rada
Ak ste alergický na kravské mlieko, použite vodu, alebo iné vhodné rastlinné mlieko.
!!! Celiatici použijú len suroviny vhodné pre celitikov