Zemiakové placky od babičky
4 porcie
Ingrediencie
1 kg zemiakov
150 g hladkej múky !!! Celiatici použijú múku vhonú pre celiatikov, ja odporúčam ryžovú
2 - 3 vajíčka farmárske
5 strúčikov cesnaku
1 cibuľu
1 čajovú lyžičku majoránky
2 ČL himalájskej soli
1 ČL mleté čierne korenie
200 ml repkový olej
Postup
Očistené, na jemno postrúhané zemiaky zamiešame s vajíčkami, korením a himalájskou soľou. Pridávame múku, miešame kým nám nevznikne polotuhé cesto.
Nakoniec pridáme nakrájanú na kocky cibuľu, roztlačený cesnak a majoránku rozdrvenú v dlani. Znovu vareškou dobre premiešame. Ak sa všetky ingrediencie spojili môžeme piecť placky.
Na panvicu nalejeme olej, dobre rozpálime a vareškou naberáme cesto lejeme na panvicu, tvarujeme kolieska v priemere 10 – 15 cm, o hrúbke 0,5 centimetra. Opečieme z jednej strany, prevrátime a dopečieme aj druhú stranu do zlata.
Podávame ešte teplé.
Dobrú chuť?
Tip
Miesto repkového oleja, môžete použiť olivový olej.
Moja rada
Čím viacej dáte do cesta vajíčok, tým budú placky tvrdšie a chrumkavejšie. Ak budete do placiek dávať mäso, vtedy je lepšie mať placky mäkšie, aby sa vám placka ľahko preložila.
!!! Celiatici použijú len potraviny vhodné pre celiatikov