Vianočná kapustnica
4 - 5 osôb vhodné aj pre bezlepkárov
Ingrediencie
2 - 3 hrste kyslej (kvasenej) kapusty
3 – 4 ks stredné zemiaky
1 cibuľa
1 PL bravčovej masti
1 nožička údenej domácej klobásky
1 – 2 lyžičky červenej papriky
Himalájska soľ
1 čajová lyžička cukru
Korenie (bobkový list, mleté čierne korenie, nové korenie, rasca)
Voda
Postup
Do hrnca si dáme masť a speníme na kocky nakrájanú cibuľku. Pridáme na kolieska nakrájanú klobásu, prisypeme červenú papriku, aby polievka dostala červenšiu farbu, zamiešame a hneď pridáme ošúpané na kocky nakrájané zemiaky s vodou. Všetko spolu zamiešame, osolíme, okoreníme mletým čierným korením, novým korením, bobkovým listom, rozdrvenou rascou a podľa potreby osladíme cukrom. Varíme približne 10 – 15 minút. Do polomäkkých zemiakov dáme kyslú kapustu, ktorú sme rozsekali na menšie kúsky a namočené huby. Polievku dovaríme, dochutíme tak, aby sa chute spojili.
Okoštujeme!
Moja rada
Ochutnáme, a ak je málo kyslá dolejeme vodu z kapusty, alebo soľ. Kapustu nepremývame, aby v nej ostala kapustová kyslosť a všetky potrebné výživné látky. Kapustu dávame až keď sú zemiaky skoro uvarené, to znamená na konci, aby sa nám zemiaky rýchlejšie uvarili a nezosklovateli (stvrdli).
Tip
Vianočnú kapustnicu môžete vylepšiť, sušenými slivkami, niekedy pridáme cestovinu, alebo zjemníme sladkou smotanou. Kapustnica zasýti a je výborná pri prechladnutí a chrípkach.
!!! Celaitici použijú len suroviny vhodné pre celiatikov - bezlepkové.