Blog

Vianočná kapustnica 

4 - 5 osôb vhodné aj pre bezlepkárov

 

Ingrediencie

2 - 3 hrste kyslej (kvasenej) kapusty

3 – 4 ks stredné zemiaky

1 cibuľa

1 PL bravčovej masti

1 nožička údenej domácej klobásky

1 – 2 lyžičky červenej papriky

Himalájska soľ

1 čajová lyžička cukru

Korenie (bobkový list, mleté čierne korenie, nové korenie, rasca)

Voda

 

Postup

Do hrnca si dáme masť a speníme na kocky nakrájanú cibuľku. Pridáme na kolieska nakrájanú klobásu, prisypeme červenú papriku, aby polievka dostala červenšiu farbu, zamiešame a hneď pridáme ošúpané na kocky nakrájané zemiaky s vodou. Všetko spolu zamiešame, osolíme, okoreníme mletým čierným korením, novým korením, bobkovým listom, rozdrvenou rascou a podľa potreby osladíme cukrom. Varíme približne 10 – 15 minút. Do polomäkkých zemiakov dáme kyslú kapustu, ktorú sme rozsekali na menšie kúsky a namočené huby. Polievku dovaríme, dochutíme tak, aby sa chute spojili.

Okoštujeme!

 

Moja rada

Ochutnáme, a ak je málo kyslá dolejeme vodu z kapusty, alebo soľ. Kapustu nepremývame, aby v nej ostala kapustová kyslosť a všetky potrebné výživné látky. Kapustu dávame až keď sú zemiaky skoro uvarené, to znamená na konci, aby sa nám zemiaky rýchlejšie uvarili a nezosklovateli (stvrdli).

 

Tip

Vianočnú kapustnicu môžete vylepšiť, sušenými slivkami, niekedy pridáme cestovinu, alebo zjemníme sladkou smotanou. Kapustnica zasýti a je výborná pri prechladnutí a chrípkach.

!!! Celaitici použijú len suroviny vhodné pre celiatikov - bezlepkové.

 

kapustnica

 

kapustnica recept

 

recept na obed

 

kapustnica s klobásou

 

kapustnica s údeným a paprikou

 

 vianočná kapustnica s údeným mäsom

 

kapustnica so zemiakmi recept

 

kyslá kapustnicová polievka

 

domáca vianočná kapustnica s hubami

 

kapustnica s hubami