Zemiakový šalát
4 - 5 osôb
Ingrediencie
7 - 8 ks stredne veľkých zemiakov
3 ks stredne veľkých kyslých uhoriek
3 ks vajíčka
1 fľ sterilizovanej mrkvy s hráškom 330 g
3 – 4 lyžice majonézy
Nálev z uhoriek a sterilizovanej mrkvy s hráškom
Himalájska soľ
Mleté čierné korenie
Cukor (štipku)
Postup
Do vody dáme variť zemiaky v šupke. Z uvarených zemiakov stiahneme šupku a necháme vychladnúť. Vajíčka si uvaríme na tvrdo, ošúpeme. Zeleninu si uvaríme a nakrájame na kocky, alebo máme už sterilizovanú.
Pripravené zemiaky a vajíčka pretlačíme cez klasické koliesko na šaláty do misky v ktorej už máme trochu šťavy z kyslých uhoriek, pridáme, cukor, soľ, korenie, na kocky nakrájané kyslé uhorky a zľahka premiešame. Pridáme majonézu, premiešame a nakoniec vmiešame mrkvu s hráškom, tak aby nám mrkva ostala celá. Ochutnáme a dochutíme podľa potreby šťavou z kyslých uhoriek a šťavou zo zeleniny.
Moja rada
Zemiaky varíme v šupke asi 20 minút, či sú dosť uvarené skontrolujeme vpichnutím špajle do stredu zemiaka.
Ak použijete domácu majonézu a uhorky nakladané s jablkovým octom, bude šalát vhodný aj pre celiatikov.
Pre diabetikov použite stéviu, alebo brezový cukor.
Tip
Miesto majonézy môžete použiť kyslú pochúťkovú smotanu, ktorá šalát odľahčí.