Slepačia polievka | kuracia polievka | slepačí vývar | kurací vývar
Ingrediencie
1 menšia domáca sliepka
90 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler, kaleráb)
1 cibuľa
Peržlenovú, ligurčekovú vňať
Himalájska soľ
Celé čierne korenie
Nové korenie
3 l pitnej vody
Postup
Čistú vypitvanú sliepku dáme variť do studenej vody. Neskôr pridáme očistenú zeleninu, soľ, 5 zrniečok celé čierné korenie, nové korenie a pomaly tak, aby len sem tam zabublalo, varíme na miernom ohni 2 a viac hodín. Uvarenú polievku precedíme, sliepku oberiem od mäsa a mäso so zeleninou nakrájame na menšie kocky, ktoré dáme na tanier, alebo do polievkovej misy /teriny/ spolu s uvarenými cestovinami a zalejeme už precedeným teplým vývarom. Hotovú polievku dochutíme nasekanou petržlenovou vňaťou a ligurčekom lekárskym. Podávame nielen ako nedeľňajší, slávnostný chod, ale aj ako dobré jedlo pri chrípke a nachladnutí.
Moja rada
Výborný slepačí vývar si môžete uvariť aj kohúta a nechať v chladničke na podlievanie mäsa, omáčky namiesto vody. Slepačí vývar pite počas choroby, pri horúkach, zvýšenej teplote aspoň 3x za deň. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a bielkoviny. Varte ju pomaly, aby si zachovala čo najviac živín, ktoré naše telo potrebuje na ochranu imunitného systému. Želatína z vývaru je potrebná na stavbu kostí. Vývar z mäsa a kostí obsahuje glukosamín, ktorý podporuje tvorbu kolagénu a je dôležítý pre zdravé kĺby, zuby, vlasy, nechty a pokožku.
Tip
Celiatici si uvaria bezlepkové cestoviny.