Blog

Bezlepkový kváskový chlieb recept | celiakia | celiatik

Ako piecť chlieb z bezlepkovej múky, jeden z najdôležitejších receptov pre celiatikov.

 

Príprava bezlepkového kvásku

Prvý deň: 2 -3  lyžičky ryžovej múky a 2 - 3 lyžicky vody v pohári zmešať na hustejšie cesto ako na palacinky.

Druhý deň: 1 - 2 lyžičky ryžovej múky a 1 - 2 lyžičky vody  - dokrmujeme.

Tretí a štvrtý deň:  Znova dokŕmite a potom odoberiete do čistého pohára, odložite chladničky a ďalšiu časť použijete na prípravu rozkvasu. 

Odobratý kvások môžete nechať prikrytý v chladičke týždeň a potom musíte z chladničky vybrať a dokŕmiť aspoň 2 dni a znova sa dá použiť.

 

Na rozkvas | štartér použijeme:

150 g múky Schär mix B

1 PL bezlepkového kvásku /kukuričný, ryžový/

160 dl vody

Rozkvas rozmiešame a necháme pracovať 8 – 9  hodín.

 

1 PL psyllia v 150 dl vody si pripravíme súčasne s rozkvasom.

 

Na chlieb si pripravíme:

100 g múky Schär Mix B

50 g pohánkovej múky

Pridáme chlebové korenie (rascu, koriander, fenikel), ľanové, slnečnicové, alebo chia semienka.

Napučané Psyllium pridáme do misky k múke.

Pridáme nakysnutý rozkvas a k tomu: 

1 ČL himalájskej soli

1,5 PL oleja

Všetky suroviny na chlieb poriadne premiešame.

Cesto  necháme  kysnúť 2 - 2,5 hodiny prikryté igelitovým vrecúškom, alebo čiapkou na sprchovanie.

 

Nakysnuté vyberieme a vypracujeme cesto na doske.

Vložíme do ošatky na 1 hod. a 30 min.

Chlieb z ošatky vyklopíme, na doštičku vystlanú papierom na pečenie, narežeme ho na povrchu žiletkou, alebo ostrým nožíkom, postriekame vodou a ak chceme ešte ozdobíme semienkami.

Pomocou lopárika vložíme chlieb  na plech do rúry vyhriatej  na 250 °C a pečieme so záparom 15 minút. (rúru si nastavíme na vrchný a spodný ohrev). Na spodný vyhriatý plech v rúre nalejem vodu a rýchlo dvierka zatvoríme.

Následne teplotu znížime na 200 °C a pečieme ďalších 30 – 35 minút  tak, že plech s odparenou vodou vyberieme. Upečený postriekame vodou.

Ak je chlieb správne upečený, znie po zaklopaní zospodu duto. Po upečení vyložíme na mriežku, alebo na drevenú dosku a necháme pozvoľna vychladnúť. Bezlepkový kváskový chlieb odkladáme prikrytý pláteným obrúskom a takto nám vydrží niekoľko dní až do úplného zjedenia.

Chlieb je pripravený pre diétu bezlepkovú, bezlaktózovú a bezvaječnú.

 

pečenie chlieba

 

celiakia

 

Bezlepkový chlieb

 

kvasok

 

kváskovanie

 

kvasok

 

Bezlepkový chlieb kvasok

 

bezlepková múka

 

kysnutie cesta

 

psyllium

 

Chlebové korenie

 

ošatka na chlieb

 

kysnutý chlieb

 

bezlepkovy kvaskovy chlieb