Jablková štrúdľa
Ingrediencie
Na cesto:
350 g pšeničnej múky hladkej
1 vajce
Štipku himalájskej soli
1 PL oleja
Trochu vlažnej vody (1-1,5 dl)
Na plnku:
80 g strúhanky
60 g masla farmárskeho
2 kg olúpaných jabĺk
50 g hrozienok
Trochu škorice s cukrom
60 g masla na pomastenie
Postup
Z prísad som vypracovala mäkké cesto, ktoré som nechala na pomúčenej doske prikryté teplým hrncom 30 minút odpočívať.
Na stôl som si prestrela obrus, jemne som ho poprášila hladkou múkou a cesto som na ňom vytiahla.
Na chrbát ruky som si dala roztopené maslo a na ne som si prestrela pripravené odpočinuté cesto, ktoré sa mi pomaličky po rukách rozťahovalo. Ak už bolo v prostriedku tenké tak som ho položila na pripravený obrus a porozťahovala som cesto až bolo všade ku okrajom tenké, až priesvitné.
Roztopeným maslom (pierkom) som pokropila celú plochu cesta, posypala rovnomerne na sucho opraženou strúhankou a na to rozložila na tenko pokrájané jablká, hrozienka a všetko som posypala škoricovým cukrom.
Ešte raz pokropila roztopeným maslom a potom zavinula pomocou obrusa, alebo plachty a dala na plech.
Po povrchu som potrela roztopeným maslom a piekla som v stredne vyhriatej rúre. Počas pečenia som občas ešte potrela roztopeným maslom.
Piekla som asi 30 minút do zlatista.
Upečenú štrúdľu môžete podávať teplú, studenú, alebo so zmrzlinou posypanú cukrom.
Tip
Moja rada
Postrúhané jablká pokvapkávam citrónom, robím to preto, aby tak skoro super ovocie nestmavlo. Niekto z jabĺk vytláča šťavu, ale ja ich mám rada viacej šťavnaté. Jablká často krájam nožíkom na tenké kúsky, tak ako ma učila moja babka a mama, vtedy je štrúdľa ešte šťavnatejšia a lahodnejšia. Na dochutenie môžete použiť orechy, zlaté hrozienka a dozdobiť z datľovým, slivkovým, agávovým či javorovým sirupom. Často používam do plnky sušené čerešne, višne lebo vitamíny v nich obsiahnuté pôsobia na cievny systém, pistáciové či píniové oriešky podporujú činnosť mozgu.