Bryndzové pirohy
Ingrediencie
Na cesto
500 g polohrubej pšeničnej múky !!! Celiatici použijú múku vhodnú pre celiatikov
2 dcl vody
1 vajce
Ingrediencie
Na plnku
500 g zemiakov
125 g bryndze
Na vrch
Bryndzu
Smotanu
Himalájska soľ do vody na varenie piroh
Pažítku
Slaninu na škvarky
Postup
Očistené zemiaky nakrájame na kocky dáme variť so soľou. Uvarené scedíme, roztlačíme, pridáme bryndzu a zamiešame.
Kým sa zemiaky varia nakrájame si slaninu na kocky, ktoré opražíme.
Pevnejšie cesto, tak ako na rezance si vypracujeme z múky, vody a vajca, ktoré rozvaľkáme na 0,5 cm hrúbku a vykrajujeme kolieska do ktorých vkladáme pripravenú zemiakovo - bryndzovú plnku.
Kraje na koliesku spojíme a vznikne nám polmesiačik, ktorý ešte dozdobíme pritlačením tak, aby nám plnka nevytiekla pri varení. Takto pripravené pirohy varíme v osolenej vode 5 - 8 minút, pokým nie je cesto uvarené.
Uvarené pirohy vyberieme na lopár a po chvíľke (cca 20 - 30 sekundách) ich prevrátite na opačnú stranu tak, aby obschli, nevychladli a najmä, aby sa nám nezlepili keď ich budeme podávať. Pirohy posypeme vyškvarenou slaninou a nakoniec pridáme bryndzu rozmiešanú so smotanou, alebo mliekom a jemne posypem na drobno nakrájanou pažítkou.
Moja rada
Na pirohy si môžete dať kyslú pochúťkovú smotanu. Takto pripravené pirohy servírujete so škvarkami, pohárom mlieka a pažítkou dozdobíme a dodávame telu viac vitamínov a minerálov, ktoré dodávajú silu, energiu a zabezpečia hladké trávenie, pretože táto bylinka povzbudzuje správnu funkciu čriev a tým dokáže organizmus z prijímanej potravy vyťažiť maximálne množstvo živín.
!!! Celiatici použijú len suroviny vhodné pre celiatikov