Váženie bez váhy | hrnčekové váženie | váženie s lyžičkou
V receptoch sa stretávame ako vážiť s váhou, ale aj bez váhy. Už v minulosti sa používali rôzne pomôcky na váženie a takto je to aj dnes. Ak sa vám pokazí váha, tak ju môžete nahradiť niečím iným s čím by ste mohli zmerať množstvo potravín, ktoré potrebujete na výrobu produktov. Potrebujete niečo odmerať, či už varíte, alebo najčastejšie pri pečení koláčov, zákuskov a nie ste si istý pomerom, ktorý na to potrebujete. Vtedy musíte rozmýšľať rýchlo a určite doma nájdete polievkovú lyžicu, čajovú lyžičku, kávovú lyžičku, nožík, naberačku, varešku, hrnček, štamperlik, pohár, pohárik, alebo šálku, či lopatku. Pri varení najviac používame prsty a ruky ako odmerku a veľmi často je to naše ľudské oko. Každá z týchto náhrad váhy má inú váhu, množstvo čo potrebujeme odmerať, litre, mililitre, alebo kilogramy, či gramy.
Pri varení, pečení pozrieme na pokrm a v tej chvíli sa rozhodneme robiť a pridávať suroviny rukou podľa oka. Ak varíme len pre menej osôb, tak používame štipku medzi dvoma prstami a ak varíme pre viacerým, tak by nám štipka nestačila a vtedy musíme prisypávať rukou za hrsť. Treba dať pozor, lebo každý má prsty menšie, alebo väčšie, tak ako je to aj s rukou. Potom je dôležité radšej dvakrát sypať, prechutnávať, ochutnávať a pri ochutnávaní si dávame pozor na svoje miery a kilečká.
Prevod jednotiek objemu často používaných:
1 dl = 10 cl = 100 ml = 1 naberačka
2 dl = 20 cl = 200 ml = 1 pohár
3 dl = 30 cl = 300 ml = 1 hrnček
Polievková lyžica (10 ml) môže obsahovať:
múka 15 g
krupicový cukor 10 g
práškový cukor 10 g
soľ 15 g
maslo 15 g
masť 15 g
olej 12,5 g
smotana 10 g
kakao 15 g
mlieko 10 g
ocot 12,5 g
hrozienka 12,5 g
škorica 20 g
orechy 15 g
Čajová lyžička (4 ml):
múka 6 g
krupicový cukor 4 g
práškový cukor 3 g
soľ 6 g
maslo 6 g
masť 6 g
olej 5 g
smotana 4 g
kakao 6 g
mlieko 4 g
ocot 5 g
hrozienka 5 g
škorica 8 g
orechy 6 g
Do hrnčeka s obsahom (250 ml) sa zmestí:
voda 250 g
mlieko 250 g
smotana 250 g
jogurt 225 g
tvaroh 225 g
olej 310 g
kečup 280 g
strúhanka 240 g
ryža 275 g
Iné váhy:
1 veľký zemiak = približne 200 g
1 stredný zemiak = približne 130 g
1 malý zemiak = približne 60 g
štipka soli = približne 1 g
na hrot noža = približne 1 g
Ak nie ste si istý objemom hrnčeka, pri hrnčekových receptoch na meranie surovín používajte vždy rovnaký hrnček, aby ste docielili ten správny pomer surovín.