Veľkonočný mazanec
Ingrediencie
500 g polohrubej múky
130 g kryštálového cukru
100 g masla
250 ml mlieka
30 g čerstvého droždia (ak má 1 kocka má 42 g a stačí 3/4 kocky)
3 žĺtka
Vanilku
Hrozienka
Mandle
1 kávovú lyžičku himalájskej soli
Postup
Pri pečení mazanca je dôležité, aby ste mali všetky suroviny, ktoré použijete izbovú teplotu. Nechajte ich pred prípravou cesta oddýchnuť v teple.
Droždie si rozdrobte do misky na kúsky. Pridajte vanilku, cukor, mlieko a premiešajte, aby sa droždie rozpustilo. Pridajte kryštálový cukor, žĺtka, hrozienka namočené vo vode, alebo v rume, lúpané mandle, polohrubú múku a všetko zapracujte vareškou. Potom pridajte rozpustené maslo a pomaly dôkladne miešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili v pevnejšie cesto. Cesto nechajte prikryté kysnúť 45 minút a na teplom mieste.
Mazanec vyklopte na pekáč vyložený papierom na pečenie a spracujte do tvaru okrúhleho mazanca. V prostriedku narežte nožničkami, alebo nožíkom, žiletkou kríž, potrite rozšľahaným vajcom a posypte mandľami. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 20 minút. Potom teplotu znížte na 150 stupňov a pečte ďalších 25 minút.
Tip
Mazanec sa u nás robí na Bielu sobotu a je to také cesto ako na vianočku. Tento mazanec je veľký a preto si cesto rozrežte na dve časti a urobte si radšej dva mazance.