Blog

Veľkonočný mazanec

 

Ingrediencie

500 g polohrubej múky

130 g kryštálového cukru

100 g masla

250 ml mlieka

30 g  čerstvého droždia (ak má 1 kocka má 42 g a stačí 3/4  kocky)

3 žĺtka

Vanilku

Hrozienka

Mandle

1 kávovú lyžičku himalájskej soli

 

Postup

Pri pečení mazanca je dôležité, aby ste mali všetky suroviny, ktoré použijete izbovú teplotu. Nechajte ich pred prípravou cesta oddýchnuť v teple.

Droždie si rozdrobte do misky  na kúsky. Pridajte vanilku, cukor,  mlieko a premiešajte, aby sa droždie rozpustilo. Pridajte kryštálový cukor, žĺtka, hrozienka namočené vo vode, alebo v rume, lúpané mandle, polohrubú múku a všetko zapracujte vareškou. Potom pridajte rozpustené maslo a pomaly dôkladne miešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili v pevnejšie cesto. Cesto nechajte prikryté kysnúť 45 minút a na teplom mieste.

Mazanec vyklopte na pekáč vyložený papierom na pečenie a spracujte do tvaru okrúhleho mazanca. V prostriedku narežte nožničkami, alebo nožíkom, žiletkou  kríž, potrite rozšľahaným vajcom a posypte mandľami. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 20 minút. Potom teplotu znížte na 150 stupňov a pečte ďalších 25 minút.

 

Tip

Mazanec sa u nás robí na Bielu sobotu a je to také cesto ako na vianočku. Tento mazanec je veľký a preto si cesto rozrežte na dve časti a urobte si radšej dva mazance.

 

Mazanec

 

mazanec

 

mazanec

 

mazanec

 

mazanec

 

mazanec

 

mazanec

 

mazanec