Sviečková na smotane
Ingrediencie
800 g hovädzie mäso predné, alebo zadné
1 ks cibuľa
2 ks mrkva
2 ks petržlen
2 bobkové listy
5 ks nové korenie
6 ks čierne korenie
2 - 3 PL ryžovej múky, !!! ktorá je vhodná aj pre celiatikov
2 dl mlieka
Himalájskej soli
2 PL bravčovej masti
1 ks citrónu
2 dl smotany
Postup
1. Mäso som v celku umyla, osušila a prešpikovala plátkami slaniny. To znamená, že do mäsa som urobila tenkým špikovacím nožíkom dieru, do ktorej som vsunula úzke a dlhé hranolčeky slaniny. Takto pripravené mäso som zo všetkých strán na masti orestovala. Mäso som vybrala. Do masti som pridala nakrájanú zeleninu. Okorenila, mletým čierným korením, bobkovým listom.
2. Do orestovanej zeleniny som vložila mäso, zaliala vodou. Mäso takto zostane šťavnaté. Pridala som himalájsku soľ a pod pokrievkou dusila do mäkka.
3. Mäkké mäso som vybrala do misky a zeleninový základ som zahustila múkou rozmiešanou v mlieku. Keď sa múka v zeleninovom základe dobre uvarila zmes som rozmixovala, aby som dostala hladkú omáčku.
4. Omáčku som zjemnila smotanou, dochutila citrónom. Podávala som s knedľou, na tenké plátky nakrájaným prešpikovaným mäsom, omáčkou a na vrchu s kolieskom citróna, brusnicami a červenými ríbezľami.
Moja rada
Ak sa Vám zdá omáčka málo sladká pridajte cukor, ja cukor nepridávam, lebo zelenina je sladká. Ak namáte mixér, tak sa dá omáčka prepasírovať cez sitko (hrubšie, jemnejšie). Ja to mám takto radšej.
!!! Celiatici použijú bezlepkovú múku a bezlepkový knedlík.
!!! Celiatici použijú len suroviny vhodné pre celiatikov