Plnená paprika
Ingrediencie
8 ks zelených paprík
300 g bravčového mletého mäsa (pliecko a bôčik)
1 vajce
200 g ryže guľatej
Mleté čierne korenie
Himalájska soľ
150 g paradajkového pretlaku !!! Celiatici použijú čerstvé paradajky, alebo paradajkový pretlak vhodný pre celiatikov
2 PL masti
50 g hladkej múky !!! Celiatici použijú múku vhodnú pre celiatikov
20 g cukru
Pitná úžitková voda
Postup
Zelenú papriku umyjeme a stopky so semenami opatrne vykrojíme.
Pomleté mäso posolíme himalájskou soľou, okoreníme mletým čierným korením (peprom), pridáme udusenú vychladnutú ryžu a vajce. Všetko spolu dobre premiešame a malou lyžičkou naplníme papriku. Keď sa nám plnka zvýši, sformujeme guľky.
Z masti a hladkej múky pripravíme zápražku, pridáme paradajkový pretlak, zalejeme vodou, rýchlo miešame, aby sa nám nevytvorili hrudky a dochutíme soľou, cukrom a varíme.
Po prevarení vložíme do omáčky naplnené papriky a guľky. Varíme prikryté na miernom ohni 30 – 40 minút. Občas pomiešame, aby omáčka neprihorela.
Ovoniame, pofúkame, ochutnáme. Podávame so zemiakmi, chlebom, knedľou, alebo ich konzumujeme len tak samé.
!!! Celiatici použijú chlieb a knedľu vhodnú pre celiatikov
Tip
Moja rada
Ja to robím takto ako je to v recepte, ale sú aj iné varianty. Plnené papriky a guľky si môžete uvariť len vo vode.
Do plnky si môžete na zvýraznenie chute pridať orestovanú cibuľku, mletú červenú papriku a nemusíte pridávať ani vajce, ale treba dať pozor, aby sa vám plnka nerozvarila. Ja používam domácu masť, ak ju z nejakých dôvodov nemôžete jesť, zameňte ju za olej. Ak nemáte paradajkový pretlak, urobte omáčku z čerstvých paradajok a dobre ich rozmixujte. Na omáčku môžete použiť koreniny, muškátový orech, cejlónsku, alebo cassiu škoricu.
!!! Celiatici použijú len suroviny vhodné pre celiatikov