Makový závin | makovník
Ingrediencie
450 g polohrubej pšeničnej múky
20 g droždia
180 g masla
2 žĺtka z vajec
Cukor 30 g
150 ml mlieka
Himalájsku soľ (štipku)
Postup
Do múky pridáme zmäknuté maslo, soľ, žĺtka a vykysnutý kvások pripravený z vlažného mlieka droždia, cukru a lyžičky múky. Cesto dobre vypracujeme tak, aby sa odliepalo od steny nádoby, rúk, varešky. Prikryté plateným obrúskom necháme nakysnúť na telom mieste aj 45 minút. Objem sa musí zväčšiť.
Nakysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku, rozdelíme na dve časti a bez pomúčenia každú časť rozvaľkáme na obdĺžniky, ktoré potrieme pripravenou plnkou.
Obdĺžnik pevno stočíme v závin, dáme na plech, potrieme rozšľahaným vajcom a necháme ešte trochu nakysnúť.
Potom ich znovu potrieme a odložíme na chladné miesto. Keď vajce na povrchu zaschne dáme piecť do stredne teplej rúry. Pečieme 30 minút, ale nezabúdame si farbu závinu kontrolovať. Ak zacítime príjemnú vôňu je makový závin upečený.
Maková plnka na 1 ks závinu, lebo druhú časť si môžete naplniť orechovou plnkou, alebo si plnku vynásobte dvoma a budete mať 2 ks naplnené rovnakou makovou plnkou.
Ingrediencie na 1 ks :
150 g maku (mletý)
Voda 1 dl
Koreniny:
100 g cukru s vanilkou
Citrónová kôra z umytého citróna (nastrúhaná)
Mletá škorica ( na hrot noža)
Rozdrvené klinčeky
Postup na plnku
Do hrnca si nalejeme vodu, pridáme cukor a dáme variť. Keď voda vrie, nasypeme jemne pomletý mak s postrúhanou citrónovou kôrou, vanilkou, potlčenými klinčekmi, mletou škoricou, premiešame a necháme vychladnúť.