Gulášová polievka
5 osôb
Na 1 osobu potrebujete 100 g mäsa x 2 a to celé násobte počtom pozvaných osôb, alebo podľa toho koľko si naložíte do taniera a x 2 x počet osôb pre ktorých to budete variť.
Ingrediencie
Na 1 kg mäsa (hovädzie predné)
600 g cibule
2 PL bravčovej maste
8 ks zemiakov očistených na kocky nakrájaných
2 PL mletej červenej papriky
1 ČL mletej rasce
Mletého čierneho korenia
Hilamalájskej soli
2 strúčiky cesnaku
V rukách rozdrvenú majoránku
Štipľavej papriky
Feferónky
Čili papričky
Pitnej vody
Postup
Do pripraveného hrnca si dám roztopiť bravčovú masť, pridám na kocky nakrájanú cibuľu a keď mi už aj dobre vonia, zasypem ju červenou paprikou, rýchlo zamiešam tak, aby sa spojila s masťou a hneď pridám na 2 x 2 cm kocky nakrájané mäso. Všetko dobre premiešam a dolejem vodu, himalájsku soľ, mleté čierne korenie, mletú rímsku rascu. Keď sa mi mäso prikryté dusí, očistím si a nakrájam na kocky zemiaky, pridám ich už skoro do uvareného mäsa, dolejem horúcou vodou a varím. Keď sú už aj zemiaky skoro uvarené, pridám roztlačený cesnak. Nakoniec do rozvoňanej polievky pridám rozdrvenú majoránku a už len naberám do tanierov.
Tip
Moja rada
Ja som použila ingrediencie také ako sú v recepte, ale dá sa pripraviť tak, že miesto masti dáte olej, alebo slaninu. Cibuľu dávam tak primerane, lebo veľa cibule by bolo pre mňa príliš sladké. Keď chcete mať polievku tmavšiu, tak cibuľu opražte dobre do zlatova. Mäso na guláš môže byť nielen hovädzie predné, ale aj z krku, alebo kližka (hovädzí močing, hovädzia glejovka, nožina, alebo lýtko). Používa sa aj bravčové mäso a z diviny. Guláš sa varí aj v tlakovom hrnci, kuchte, ale jedinečnú chuť má keď sa pripravuje v kotlíkovom hrnci. Táto chuť sa nedá ničím napodobniť. Gulášová polievka sa dá ochutiť vegetou, novým korením, bobkovým listom, borievkou, pivom, vínom, alebo iným alkoholom, lečom, paradajkovým pretlakom, feferónkou, čili paprikou, štipľavou paprikou. Nezabúdajme pre koho to varíme, dbáme na správnu výživu aj pre deti a osoby so zdravotnými ťažkosťami. Niekto pridáva huby, halušky. Fantázii sa medze nekladú, aký kraj, taký mrav. Najlepšia gulášová polievka je tá, čo si urobím sama. Viem čo jem. Ak použijem správne bezlepkové ingrediencie, tak môže byť vhodná aj pre ľudí s bezlepkovou diétou.