Dukátové buchtičky
Ingrediencie
Cesto:
500 g polohrubej pšeničnej múky
20 g čerstvé droždie
150 ml mlieka
1 vajce
80 g masla
40 g cukru
2 štipky soli
Nastrúhanú citrónovú kôru
100 ml oleja na pomastenie plechu
Riedky pudingový krém:
1 liter mlieka
1 balíček krémového prášku s vanilkou (40g)
80 g kryštálového cukru
Postup
Pripravím si kvások.
Do hrnčeka nalejem trošku vlažného mlieka, pridám 1 čajovú lyžičku cukru a 1 čajovú lyžičku múky, všetko zmiešam a nechám na teplom mieste kysnúť, má to byť také riedke ako na palacinky.
Pokiaľ mi kvások kysne. Do misky vsypem preosiatu múku, soľ, zmäknuté maslo, vlažné (letné) mlieko, cukor, vajce a nakysnutý kvások. Všetko spolu miešam tak dlho, pokým sa mi z varechy, z ruky, alebo od nádoby cesto začne odliepať. Ak je cesto príliš husté, tak treba pridať mlieko a naopak, ak je riedke, treba pridať múku.
Vypracované cesto prikryjem utierkou a nechám na teplom mieste 45 minút kysnúť. Po vykysnutí cesto vyklopím na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkám na hrúbku 2 cm. Pomocou vykrajovatka, alebo pohárika odštikávam z rozvaľkaného cesta malé časti, ktoré vhadzujem do olejom vymasteného pekáča. Tieto naolejované časti cesta pritláčam jedno ku druhému dovtedy, kým sa mi plech vyplní. Nechám ho 10 minút podkysnúť, postriekam vodou a pečiem do zlatova 30 minút vo vyhriatej rúre na 180 °C.
Upečené buchtičky z rúry vyberiem, rozdelím na taniere a polejem uvareným riedkým krémovým pudingom.
Príprava krému:
Obsah krémového pudingového balíčka dobre rozmiešam v 100 ml (1 dl) mlieka.
Do zvyšného mlieka pridám 2 polievkové lyžice cukru a trochu vanilky. Za stáleho miešania nechám zovrieť.
Do vriaceho mlieka pomaly vlejem pripravenú zmes a za stáleho miešania varím asi 1 – 2 minúty.
Tip
Moja rada
Do cesta a aj do krému pre chuť a vôňu môžete pridať kubánsky rum.