Pistáciové jadierka
Pistácie sú malé a chutné oriešky, najčastejšie zelenej farby. Tieto oriešky obsahujú dôležité látky, ktoré udržiavajú telo v dobrej kondícii. Aj napriek vysokej energetickej hodnote, ktorú všetky orechy majú, sú aj tieto oriešky pistácie – povolené pri chudnutí, ale všetko s mierou.
Pistácie obsahujú:
Vodu, bielkoviny, tuk, sacharidy, vlákninu, železo, vápnik, zinok, selén, meď, horčík, fosfor, draslík, sodík, mangán, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, betakarotén, kyselinu pantoténovú a kyselinu listovú
Účinky
• Podporujú imunitu
• Ochrana buniek pred pôsobením voľných radikálov
• Prevencia proti rakovine
• Prečisťujú (detoxikujú) celý organizmus od škodlivín
• Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam
• Znižujú vysoký cholesterol
• Znižujú vysoký krvný tlak
• Podporujú krvotvorbu
• Podporujú trávenie
• Zlepšujú vyprázdňovanie
• Prírodný stimulant dobre nálady (antidepresívne účinky)
• Odbúravajú stres z tela
• Udržiavajú zdravý nervový systém
Účinky - chudnutie
Pistácie sú vhodný doplnok stravy pri chudnutí. Pri chudnutí konzumujte pistácie na desiatu, na olovrant, alebo ako prídavok do rôznych jedál počas dňa. Dennú doporučenú dávku neprekročte. Rozpočítajte si to do jedál, presne. Vyššou dávkou už nemusí byť chudnutie zaručené, pretože prijmete veľa energie a telo to nemusí všetko spáliť
Odporúčaná denná dávka pistácii
Preventívna doporučená dávka pistácii pri chudnutí alebo pri zvýšení zdravia je 16 – 18 gramov. Pri liečení kardiovaskulárnych alebo tráviacich problémov je vhodné konzumovať 20-22 gramov pistácii denne. Týmito dávkami doplníte do tela dobrý tuk a ešte ďalšie prospešné látky, ktoré pistácie obsahujú. Pistácie konzumujte 5 – 6 krát do týždňa.
Použitie pistácií
Tak ako iné orechy je vhodné pistácie pridávať do zeleninových, ovocných šalátov, omáčok, jogurtov, tvarohu, kaší, nátierok, koktailov, polievok, ku mäsu, no skrátka všade tam, kam Vám zapasuje. Najčastejšie je asi použitie pistácii do zmrzliny, ale tomu sa počas chudnutia vyhnite, ušetríte veľa kalorickej hodnoty.